Iron Bird V.1 - Hareketli Uçak Simülatörü
Pilotlarımızın ve uzay-havacılık sanayisinin gelişimini, çocuklarda uçma tutkusunun artmasını ve uzay-havacılık konularına heveslendirmeyi amaçlayan organizasyonlarda, uçuş deneyimine yakın, bir uçağın tüm hareketlerini uygulayabilecek, 360° dönüş kabiliyetine sahip, sonsuz gökyüzü boşluğundaki hareketlere paralel hareket kabiliyeti olan bir uçak simülatörü geliştirme projesidir. Proje kapsamında geliştirilen özel bir yazılım, farklı senaryoları içeren (savaş, deniz taşıtı savunma, kara uçaksavar savunma, uçağın hareketlerinin fiziksel etkilerinin gözlemlenmesi vb.) uçuş modülleri ile bir uçak kullanımında oluşan hissiyatı tam anlamıyla kullanıcıya yaşatmaktadır. Simülatör kullanıcısının direksiyon yapısındaki hareketlerine paralel olarak simülatör; sağ, sol, düz ve ters takla gibi tüm manevraları kolaylıkla yapabilme kapasitesine sahiptir. Bu sayede kullanıcı tüm kumanda faaliyetlerinin içerisinde yer alıp hareket kabiliyetlerini geliştirme imkanı bulmaktadır. Yine aynı amaçla ve kullanıcının becerilerini geliştirmek adına savunma uçuşları ve hedefi vurmaya yönelik tüm fonksiyonlar da simülatör içerisinde yer almaktadır.
Projenin ilk adımındaki kavram geliştirme çalışmaları kapsamında yurt dışı ziyaretler yapıldı. ABD’de bulunan bir savaş gemisi içerisinde simülatörler incelenip kullanıldı ve sistemin yapılabilirliği gözlemlendi. Kavramdan tasarıma geçiş sürecinde yer alan laboratuvar çalışmaları aşamasında, geliştirilmesi planlanan simülatörün çalışma prensipleri, taşıması gereken fonksiyonlar, ileride yapılabilecek modifikasyon ve geliştirme planları hazırlandı. Tasarım aşamasında gelindiğinde, uçak simülatörüne ait 3B tasarım çalışmaları gerçekleştirildi. Sanal ortamda 3 boyutlu olarak tasarlanan simülatörün işlevselliğinin onaylanması ve tasarımın uygun olduğuna karar verildikten sonra 2B imalat resimleri hazırlanarak imalat hazırlıkları tamamlandı. Geliştirilen tasarıma uygun olarak gerekli alt parçalar imal edildi ve montajları yapıldı. Ardından simülatör yazılımı yüklenerek prototipin çalışabilirliği sağlandı. Geliştirilen prototip ve yazılımlar, tasarlanan farklı uçuş modlarına göre test edildi. Mekanik ve yazılımsal hatalar giderilerek ömür testleri gerçekleştirildi.
Simulasyonda, heksapod sistemler ile oluşturulan sağ/sol, ön/arka ve yükselme/alçalma şeklinde hareket kabiliyetleri yer almaktadır. Bir uçağın gökyüzünde yapabileceği tüm hareketleri yapabilecek kabiliyetleri içermektedir. Yine dönüş becerisi anlamında sağa/sola sonsuz turda 360º, ön ve arka kısmında ise uçağın hareketlerine bağlı olarak öne ve arkaya doğru sonsuz turda 360 º dönüş yapabilmektedir. Bir uçağın dönüş sortilerini birebir bir uygulama yetkinliğine sahiptir.